Genel Başkanımız Hüseyin ERER'in “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü” Mesajı

04 Aralık 2018, Salı

Genel Başkanımız Hüseyin ERER, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınların her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek, 5 Aralık 1934'te Türk Kadınına 'Seçme ve Seçilme Hakkı' tanımıştır. Bu tarihte Avrupa, Amerika ve Asya'daki birçok ülke de dahi kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktur. Bugün gelinen noktada Anadolu Kadınları; iş hayatı, eğitim, sağlık, yasama, yürütme ve yargıya varıncaya kadar her alanda üstlendiği görevi başarıyla yerine getirmiş, çağdaş Türkiye'nin simgesi ve ülkemizin en büyük teminatı olmuştur. Günümüzde kadınların yaşadığı bazı sorunlar, toplumun genel eğitim düzeyinin yükselmesi, sosyal, siyasal ve ekonomik hayattaki etkinliklerinin artmasıyla sona erecektir. Bu vesileyle kadınlarımızın elde ettiği hakları sonuna kadar koruyup, geliştirilmesi için gereken çabayı göstereceğimizi ifade ederek tüm Dünya kadınlarının bu anlamlı gününü kutluyor; sağlık, başarı, mutluluk ve esenlikler diliyorum, dedi.

TÜRKİYE’DE KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASI

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisidir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

BELEDİYE SEÇİMLERİNDE SEÇME VE SEÇİLME HAKKI

Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle tanındı.


1815_4391_7440-kadin_haklari.jpg