Ahmet MİNDER Özgeçmiş
28 Mayıs 1961 Rize ili Güneysu ilçesi Merkez mahallesi (O zamanki adıyla Ulucami Köyü )’nde yedi çocuklu bir ailenin üçüncü çoçuğu olarak dünyaya geldi. İlkokulu ve Ortaokulu Güneysu Merkez İlkokulu ve Güneysu Ortaokulu’nda okudu. O yıllarda Güneysu’da lise olmadığından Rize Lisesinde eğitimine devam etti. 12 Eylül öncesi o zor ve anarşi ortamında Rize Lisesi Fen kolundan mezun oldu. (1979)
Bir süre Rize Barosunda çalıştı. Baronun kurşunlanması üzerine buradan ayrıldı ve askere gitti.
Askerlik dönüşü bir süre esnaflık yaptı tekrar okumaya karar verdi. Dershane olmadığı zamanlarda üniversite hazırlık kitaplarıyla kendi başına azmetti, hukuk okumak istedi çok az bir puanla Ankara Hukuk’u kaybetti. Tarihe meraklı olduğundan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümünü kazandı. 1987 yılında mezun oldu. Tarih öğretmeni olarak Malatya’ya tayini çıktı fakat gitmedi İstanbul’da Özel Fazilet Erkek Lisesinde bir süre görev yaptıktan sonra Osmanlı Arşivlerinin imtihanını kazanarak Devlet Arşivlerinde çalışmaya başladı
1988 1994 yılları arasında İstanbul’da Osmanlı Arşivlerinde çalıştı, birinci elden kaynaklardan Osmanlı tarihini öğrenmeye çalıştı. Osmanlı Arşivleri hayatında önemli bir yer tutar. Orası Ahmet Minder için ayrı bir okuldur.
1994 1999 İstanbul Büyükşehir Başkanlığı ISBAK de Personel Müdürlüğü yaptı.
1999 Mahalli İdareler Seçimlerinde Güneysu İlçe Teşkilatının ısrarlı talebi üzerine, 28 Şubat sürecinin silindir gibi ezdiği Fazilet Partisinden aday oldu ve büyük bir başarıya imza atarak Güneysu halkının teveccühü ve takdiri ile belediye başkanı seçildi.
Ak Partinin kurulmasıyla Ak Partiye geçen ilk Belediye Başkanlarından biri oldu. Ak Parti Genel Başkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin Başbakan olmasıyla ve ondan aldığı destekle Güneysu’ya Belediyecilik anlamında çağ atlattı. Güneysu İlçesi büyük bir değişim ve dönüşüme şahitlik etti.
Öncelikle kısa, orta ve uzun vadeli projeler ele alındı. Yeni bir imar planıyla bu projeler hayata geçirildi. okullar, hastaneler, yollar, köprüler, spor tesisleri , kültür sitesi projeleriyle ve diğer altyapı tesisleriyle Güneysu,Rize’nin en modern ilçesi haline geldi. Bunda şüphesiz Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin popülizme kaçmayan projelerimize verdiği destek ve yönlendirmeleri çok etkili olmuştur.
2014’te geldiğinde üçüncü Dönemi tamamlamış, 15 yılda verdiği tüm sözleri yerine getirmiş bir kişi olarak gönül huzuru içerisinde tekrar aday olmayacağını deklere ederek aktif siyasetten çekilmiştir.
2014 Haziran ayında Yerel Yönetimlerle ilgili Başbakanlık Müşaviri olarak tekrar memuriyete döndü. T.C Başbakanı Sn. Recep Tayyip Beyefendi’nin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Eylül 2014 ‘te Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Başkanlığı görevine getirilmiştir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildikten sonra 2018 Ağustos ayına kadar bu görevini sürdürmüştür.
8 Ocak 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın tenzip ve takdiriyle Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak atanmış ve halen bu görevi yürütmektedir.
Gençliğinden bu yana tarihe ve siyasete ilgi duyan Ahmet Minder,
Tarihe ilgisini; İstiklal Savaşı gazisi akrahası Merhum Şükrü DELİBALTA’nın çocukluk yıllarında sık sık evlerine ziyaretlerinde İstiklal Savaşı anılarının ve Şükrü Delibalta’nın olayları ve savaş sahnelerini anlatırken o anı yaşaması, adeta kendinden geçmesinin gözünün önünden gitmediğine bağlar. Bundan esinlenerek tarih kitaplarına ilgi duyduğunu, babasının da kitaplara olan alakası nedeniyle eve gelen kitapları özellikle Osmanlı tarihi ile ilgili kitapları bir çırpıda okuduğunu ifade eder.
Evlerine sık sık gelen İstiklal savaşı gazisi Şükrü DELİBALTA’nın Siyasi milli ve manevi değerlere duyarlılığı onun ruh dünyasında önemli etkiler ve izler bırakır. Daha 9-10 yaşlarında Milli Nizam Partisi’nin ve Necmettin ERBAKAN ismini ondan duyar. Milli Şef döneminin O despot ve dini, dindarları hedef alan yıllarca yaşadığı acı ve ibret verici olayları onun ağzından dinleme imkanı buldu. Kısaca Gazi Şükrü DELİBALTA’da yakın siyasi tarih konusunda birinci kaynak olarak çok şey öğrenir. Kişiliğinin ve siyasi görüşünün şekillenmesinde bu merhum Gazinin etkisi apaçık görülmektedir. Daha ortaokul yıllarında siyasete ilgi duymaya başladı. Ortaokuldaki zıt kutuplardaki öğretmenlerin sınıf ortamında siyasi tartışmaları siyasi görüşünün şekillenmesinde etkili olur.
Bu ilgi artarak devam etmiş henüz liseyi yeni bitirmesiyle beraber Güneysu’da Akıncılar Derneğinin Kurucuları arasında yer aldı. O yıllarda miting için Rize’ye gelen Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN’ı Güneysu’da karşıladı ve görüşme imkanı bulduğunda 18 yaşındaydı
12 Eylül’ün ardından 14 Eylül günü Akıncılar Derneği’nin Kurucularından olduğu için gözaltına alındı,36 gün gözaltında kaldı, Kurban Bayramı arifesinde serbest bırakıldı. O yıllar ve günler hayatında acı hatıralar olarak kaldı.
1981’de er olarak askere alındı. 20 ay askerlik görevini tamamladıktan sonra Asker dönüşü Üniversite ve siyasete ilgi, alaka, Milli Gençlik Vakfı içinde gençlik ve eğitim faaliyetlerine devam etti.
1990’da Güneysulu hemşehrileriyle birlikte Güneysu Derneğinin kuruluşunda aktif rol aldı ve Bir dönem Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.
1998’de Fazilet Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatının Kurucuları arasında yer alarak aktif siyasi faaliyete merhaba dedi.
1999 -2014 yılları arasında Güneysu Belediye Başkanlığı yaptı. Halen Güneysu İlim Öğrenenler Yardım Vakfı’nın mütevelli heyeti üyesidir.
Ahmet Minder evli 3 çocuk babası, iki torun dedesidir.